Emotioneel maar doelloosstoner

Waardering: 7.0
Aantal pagina’s: 304

Stoner is één van de opnieuw uitgebrachte boeken van John Williams die in 1994 overleed. Stoner is daarvan de eerste en heeft deze keer wel het grote publiek gehaald. Ik las dit boek op aanraden van een kennis, die mij ervan overtuigde dat het boek niet oubollig is. Na 100 bladzijden begon het me aan te grijpen en vanaf toen kon ik niet meer stoppen met lezen, je krijgt er een bepaald gevoel bij en leeft sterk mee met het hoofdpersonage.

Het verhaal gaat over het leven van William Stoner van begin tot eind, en dan hebben we het over een leven dat eigenlijk totaal niet boeiend is. Het verhaal speelt zich af vanaf eind 19e eeuw wanneer Stoner wordt geboren op het platteland. Stoner is best een intelligente man maar kiest er uiteindelijk voor om Engelse letterkunde te gaan studeren en gaat na zijn studie gelijk lesgeven op diezelfde universiteit. Hierdoor gaat hij voor de veilige keuze en blijft hij op 1 plek hangen. Zijn huwelijk begint vrij rooskleurig maar dat is niet van lange duur. Je gunt Stoner zoveel meer maar alles in zijn leven faalt op een bepaalde manier en hij blinkt nergens in uit.
Aan het einde van het boek moest ik wel even een traantje wegpinken want dan komt het hele verhaal op z’n plaats en geeft het je een hartverscheurend gevoel omdat hij zoveel meer had kunnen bereiken met zijn leven.

Ondanks dat het boek mij (voordat ik het ging lezen) niet perse aansprak ben ik blij het gelezen te hebben. Het is indrukwekkend geschreven maar ik vind wel dat het meer is weggelegd voor de wat oudere generatie.
Je moet het boek in een rap tempo lezen anders zul je, denk ik, niet het gevoel erbij krijgen dat de bedoeling was van John Williams en ga je het waarschijnlijk wegleggen.
Het boek geeft je een treurige boodschap mee die je aan het denken zet, het is sommige mensen niet gegund in het leven.


Achterkant van het boek

William Stoner wordt aan het einde van de negentiende eeuw geboren als zoon van een arme boerenfamilie. Tot groot verdriet van zijn ouders kiest hij voor een carrière als docent Engels. Hij wijdt zijn leven aan de literatuur en aan de liefde – en faalt op beide fronten. Zijn huwelijk met een vrouw uit een gegoede familie vervreemdt hem verder van zijn ouders, zijn carrière verloopt moeizaam en zijn vrouw en dochter keren zich tegen hem. Een nieuwe liefdesrelatie wordt verbroken om een schandaal op de universiteit te voorkomen. Stoner sterft uiteindelijk in anonimiteit, zoals ook zijn hele leven zich in de marge heeft afgespeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.