Waardering: 8.4 

Ik dacht een tijdje geleden (na het lezen van Een Klein Leven); laat ik weer eens een spannend boek gaan lezen. Mijn oog viel op het nieuwste boek van Lars Kepler (Lazarus), dat hoog in de top 10 stond in de boekwinkels. Toen ik over het boek las werd mij al snel duidelijk dat er al een aantal boeken vóór ”Lazarus” uit waren gekomen met daarin dezelfde rechercheur in de hoofdrol. Ik ben wel zo iemand die bij het begin wil beginnen en dus begon ik met het boek ”Hypnose” uit 2009. Het was erg spannend en zette me aan om verder te gaan met boek 2 (Contact). Na alle boeken te hebben gelezen werd mij duidelijk dat Hypnose nog maar een voorproefje was; wat een spannende reeks!
Ik moet zeggen dat ik op een gegeven moment echt een beetje geobsedeerd was door deze boekenreeks, zo spannend vond ik het en ik zat onwijs in het verhaal.

De boeken gaan over de Finse rechercheur Joona Linna, ze spelen zich echter af in Zweden. Joona is een erg goede rechercheur maar je merkt al snel dat hij een geheim (of meerdere) met zich meedraagt en je wilt weten: WAT! Met ieder boek kom je weer wat meer te weten (daarom is het zo leuk ze op volgorde te lezen) en daardoor wil je, ondanks dat de moordzaak van het vorige boek is opgelost, gelijk door met de volgende. Uiteraard zit het ook vol met nog meer personages die elk boek weer terugkomen en dan met name Joona zijn collega’s waaronder de bloedmooie Saga Bauer. Elk deel van de reeks heeft zijn eigen ”thema” en moordzaken om op te lossen.

Lars Kepler is het pseudoniem voor een schrijversduo (echtpaar) afkomstig uit Zweden, de naam komt voort uit de namen van de Zweedse schrijver Stieg Larsson en de Duitse wetenschapper Johannes Kepler. Je merkt (nadat je alle boeken hebt gelezen) dat het echtpaar met Hypnose nog een beetje moest inkomen maar daarna zijn ze niet meer te stoppen! Wat kunnen zij goed schrijven en wat een spanning en mysteries. Echt weer zo een reeks waarin uiteindelijk alles op z’n plaats valt maar zo knap dat ze iets 3 boeken daarvóór er al in hadden verwerkt.
Ik ben dan wel tot nu toe alleen maar enthousiast dus waarom geen 10 als waardering? Nu ik een beetje ben afgekoeld van mijn Joona Linna obsessie ga je er net wat anders naar kijken. Ik moet zeggen dat de auteurs inderdaad steeds meer durfden maar daardoor kreeg ik een beetje een Mission Impossible/James Bond idee. Want Joona Linna overleefd situaties die niemand anders zou overleven en sommige schurken in de boeken zouden er niet zijn geweest als Joona Linna er niet was (wraakacties voor iets dat jaren geleden is gebeurd bijvoorbeeld). Maargoed ik vind de films van Mission Impossible/James Bond ook altijd leuk en spannend om naar te kijken. Deze zijn soms net zo goed wat ongeloofwaardig maar niet minder leuk om naar te kijken. Dus mocht je dit soort films ook geen 10 geven maar wel super leuk/spannend vinden lees dan vooral de boekenreeks van Joona Linna! Ik heb ervan gesmuld tot de laatste pagina! (de reeks wordt misschien nog wel vervolgd).


Volgorde van de reeks:

  1. Hypnose
  2. Contract
  3. Getuige
  4. Slaap
  5. Stalker
  6. Jager
  7. Lazarus

Achterkant van Hypnose
Psychiater Erik heeft gezworen nooit meer iemand te hypnotiseren. Als de politie hem vraagt mee te helpen bij een moordonderzoek, brengt Erik desondanks een van de zwaargewonde slachtoffers onder hypnose. De gevolgen zijn nauwelijks te overzien. Er volgt een complete nachtmerrie die ook zijn gezinsleden meesleurt. Steeds verder moet Erik in het verleden teruggaan om de werkelijke dader te ontmaskeren. Deze thriller is bloedstollend. Steeds blijkt de werkelijkheid net iets anders te zijn. Bovendien wordt het leven van Erik bemoeilijkt door huwelijksproblemen en de ziekte van zijn zoon. De thriller is het eerste gezamenlijke werk van schrijversechtpaar Alexandra Coelho en Alexander Ahndoril. Verschillende verhaallijnen blijken uiteindelijk met elkaar te maken te hebben. Qua spanning is het te vergelijken met de Millenniumtrilogie van Stieg Larsson.

1 reactie op Recherche Joona Linna reeks – Lars Kepler

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.