Onvergetelijk en heftigroom

Waardering: 8.2
Aantal pagina’s: 333

Na 3 weken genieten in Thailand ben ik weer terug in het stormachtige Nederland. Het wordt dus ook wel weer eens tijd voor een nieuw bericht op m’n blog!
In het vliegtuig onderweg naar huis heb ik de film ”Room” gekeken welke gebaseerd is op een boek dat ik een tijdje terug heb gelezen. Het is een aangrijpend verhaal en de verfilming is erg goed gedaan met zelfs een Oscarnominatie voor beste vrouwelijke hoofdrol.

In Kamer verteld Jack zijn verhaal vanaf de dag dat hij 5 jaar wordt. Hij leeft met zijn moeder, Lamp, Kleed, Bed, Kast, Deur, Thermostaat, Schommelstoel enz. in Kamer. Jack is geboren in Kamer en er nog nooit uit geweest, hij krijgt zelfs nog borstvoeding. Het enige daglicht komt van Dakraam en de kamer waarin hij woont met zijn moeder is niet groter dan 11 m2. Deur kan niet open, alleen Old Nick kan dat. Hij komt soms ‘s avonds en dan moet Jack in Kast en telt hij het aantal keren dat Bed kraakt.
Jack mag vaak naar TV kijken, zijn grootste vrienden zijn Dora en Bob de Bouwer maar zijn moeder neemt ook vaak de tijd om Jack te leren lezen en schrijven en sterk te laten worden door veel te bewegen. Sommige dagen ligt zijn moeder echter alleen maar in bed en moet Jack zichzelf vermaken.
Jack weet op het begin niks van de wereld buiten Kamer, dit heeft zijn moeder hem nooit verteld om hem in bescherming te nemen. Maar op een dag besluit ze dit toch te doen omdat ze wil proberen te ontsnappen.

Het is echt bizar hoe goed Emma Donoghue zich heeft in kunnen leven in een jongetje dat nog nooit buiten is geweest. Ook na de ontsnapping heeft ze een realistisch beeld gegeven van hoe het zou gaan voor niet alleen Jack maar ook voor de moeder.
Aan de schrijfstijl moest ik erg wennen maar ik denk dat iedereen daar last van heeft. De ontsnapping had net even wat eerder mogen komen maar het is echt een verhaal waar je veel emoties bij zult voelen en dat je niet zo snel meer vergeet. De film is ook zeker een aanrader!


Achterkant van het boek

Het is Jacks verjaardag, hij wordt al vijf. Jack leeft met Mam in Kamer, waarvan de deur op slot zit. Kamer heeft alleen een dakraam en is elf vierkante meter groot. Jack is dol op televisie kijken; Dora de Explorer is zijn vriendin, maar hij weet dat wat hij op televisie ziet niet echt is. Alleen hijzelf is echt, en Mam, en de dingen in Kamer. En Ouwe Nick die ‘s nachts vaak komt. Dan zit Jack in de kast en kraakt het bed. Op een dag vertelt Mam hem dat er buiten Kamer ook een echte wereld is. Een wereld waarmee Jack na hun ontsnapping zal kennismaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.