Waardering: 9.2 
Aantal pagina’s: 560 + 552 + 320 + 848 = 2280

Ik heb zo onwijs genoten van deze boeken en was echt even in de rouw toen ik de laatste pagina omsloeg. Afscheid nemen van dit verhaal, de mysteries en de personages viel zwaar.
Het Kerkhof der Vergeten Boeken is een vierluik van de Spaanse romanschrijver Carlos Ruiz Zafón. Het bevat de boeken ‘’De schaduw van de wind’’, ‘’Het spel van de engel’’, ‘’De gevangene van de hemel’’ en ‘’Het labyrint der geesten’’.

Het is een te lang verhaal om goed te omschrijven maar kort gezegd gaat het grotendeels over de familie Sempere, David Martin en Fermín Romero de Torres (mijn favoriete personage).
De familie Sempere heeft een boekwinkel in Barcelona en het hele verhaal begint wanneer de vader van Daniel Sempere hem meeneemt naar het Kerkhof der Vergeten Boeken. Maar een klein groepje mensen kennen het bestaan en de locatie hiervan. Hij mag 1 boek uitkiezen tussen de duizenden in dit Kerkhof, ‘’De schaduw van de wind’’ gaat over de obsessie van Daniel om de schrijver Julian Carax van dit boek te vinden. Maar dat is dus nog maar het begin.
Het tweede boek gaat over het dubieuze verhaal van David Martin, en in het derde boek wordt de familie Sempere met het verhaal van David Martin voorgesteld door middel van één van hun vrienden; Fermín Romero de Torres. Uiteindelijk gaat het in boek 4 over het gevecht om de locatie van het kerkhof geheim te houden voor een aantal duistere nieuwe personages.

Het verhaal zit zo onwijs goed in elkaar met verhalen van verschillende mensen en flashbacks waardoor er steeds meer over de mysterieuze geschiedenis aan het licht komt. Elke keer krijgt Carlos Ruiz Zafón het voor elkaar je te verbazen, je aan het lachen te maken of je met samengeknepen billen verder te laten lezen door de spanning.
Er staat onder andere op internet dat alle delen opzichzelfstaande verhalen zijn en los van elkaar in willekeurige volgorde zijn te lezen. Ik ben het daar totaal niet mee eens. De eerste 2 delen zijn enigszins verhalen op zich, het derde deel is een soort tussen-boek waarin de eerste 2 delen worden samengebracht en het 4e deel gaat daarop door.
Het 2e deel ben ik het minst over te spreken; het was in mijn ogen een beetje een raar en onsamenhangend verhaal. Dit vond ik jammer omdat ik zo enthousiast was geworden na het lezen van ‘’De schaduw van de wind’’. Echter toen ik boek 3 las werd alles weer helder en werd al mijn enthousiasme weer aangewakkerd! Het zijn dan wel 4 dikke pillen maar het is het meer dan waard. Het is een verhaal dat bijblijft en je nog lang laat nageniet. Nu ik dit schrijf ga ik weer even terug naar die wereld en zou ik helemaal onwetend opnieuw willen beginnen.


Achterkant van het boek

Carlos Ruiz Zafón (1964, Barcelona) is de meest gelezen Spaanstalige auteur ter wereld na Cervantes. Hij begon zijn carrière met vier YA-romans: De Nevelprins, Het middernachtspaleis, Septemberlichten en Marina. Met zijn roman De schaduw van de wind, het eerste deel in het vierluik Het Kerkhof der Vergeten Boeken, brak hij internationaal door. Het werd gevolgd door Het spel van de engel en De gevangene van de hemel. Na vijftien jaar sluit hij af met Het labyrint der geesten.

1 reactie op Het kerkhof der vergeten boeken (vierluik) – Carlos Ruiz Zafón

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.