Apart op een goede manier met een onverwacht einde

een goede raad

Waardering: 8.1
Aantal pagina’s: 544

Als groot Harry Potter fan was ik al een tijd erg benieuwd naar deze literaire roman van J.K. Rowling. Al vliegen er in dit boek zeker geen draken in het rond, toch heeft ze me weer versteld doen staan met dit fantasierijke verhaal over een groep mensen bestaande uit verschillende families. De personages worden goed omschreven en de verhaallijnen zijn heel verschillend. Ook dit boek was een blijvertje in mijn hoofd, ik had verwacht dat ik een boek zou gaan lezen met een serieus onderwerp over politiek o.i.d. Maar dat bleek helemaal niet het geval! Al heeft het wel een serieuze boodschap en bereid je voor op een droevig einde.

Het speelt zich allemaal af in een klein dorp waar iedereen elkaar zo ongeveer wel kent. Het boek begint met de dood van Barry Fairbrother, waardoor er niet alleen verdriet ontstaat maar onder sommigen ook vreugde omdat er plek vrijkomt in de gemeenteraad. Het wordt al snel duidelijk dat er meerdere kapers op de kust zijn en er verkiezingen zullen komen. In het boek worden verschillende families omschreven en daarin heeft elk personage zijn of haar eigen verhaal. Je springt telkens (in elk nieuw hoofdstuk) over naar een ander personage, dat kunnen de volwassenen zijn of de kinderen. Elk verhaal heeft zo zijn eigen boodschap; of het nu over liefde, vertrouwen, lust voor macht of lafheid gaat. Keuzes hebben nu eenmaal gevolgen en deze gevolgen kunnen best groot zijn. Vanaf de dood van Barry gaan er langzaam dominosteentjes vallen en door de beslissingen van deze groep mensen leid dit uiteindelijk tot een schokkend einde.

De vele verschillende verhaallijnen maken het erg interessant en meeslepend. De meningen over dit boek zijn over de hele wereld heel verschillend. Ik vond het een goed boek, weer eens wat anders en ik vind de schrijfstijl van J.K. Rowling persoonlijk gewoon heel prettig. Sommige stukken zijn een beetje langdradig en het is niet altijd even spannend en boeiend maar het is zeker een boek dat ik als erg vermakelijk heb ervaren. Er is niet 1 hoofdpersoon maar zeker wel 10 waardoor ik in het begin best vaak in de waar raakte door o.a. de vele namen. Niet perse een boek dat je gelezen moet hebben maar wel een boek dat je op vakantie binnen een paar dagen uit kunt hebben, ondanks dat het best een dikke pil is.


Achterkant van het boek

Een grote roman over een kleine gemeenschap.
Wanneer Barry Fairbrother onverwacht sterft, zijn de bewoners van Pagford geschokt. Pagford is ogenschijnlijk een idyllisch Engels plattelandsdorp, met een charmant marktplein en een oude abdij, maar achter die fraaie façade gaan grote conflicten schuil. Tussen rijk en arm, tieners en hun ouders, vrouwen en hun echtgenoten, leraren en hun leerlingen… In Pagford is niets wat het lijkt. De lege stoel die Barry achterlaat in de gemeenteraad is de aanleiding tot de grootste strijd die het dorp ooit heeft gekend. Wie zal zegevieren in deze verkiezingen vol opportunisme, valsheid en verbijsterende onthullingen? Een goede raad is J.K. Rowlings eerste literaire roman. In dit bijzondere boek onderzoekt een van ‘s werelds beste vertellers de grote vragen van onze tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.