Waardering: 9.0
Aantal pagina’s: 752

Dit boek stond al een tijdje op mijn lijstje maar ik hikte er maar tegenop omdat het toch wel een flink aantal pagina’s is. Eenmaal begonnen kon ik echter niet meer stoppen en binnen 2 weken was deze geweldige Roman alweer uit. Wat een verhaal! Het was het boek van de maand in april 2016 bij DWDD en er zijn al miljoenen exemplaren van verkocht. Er is tegenwoordig ook een toneelstuk/theatervoorstelling gebaseerd op ”Een klein leven” in Nederland. Houdt er rekening mee dat het een zware pil is en geen boek voor op vakantie (vind ik).

In ”Een klein leven” volg je 4 vrienden gedurende ongeveer 30 jaar van hun leven dat zich grotendeels afspeelt in New York. Jude is daarvan het meest opmerkelijke en mysterieuze personage van allemaal. Zijn vrienden weten weinig over zijn jeugd en na verloop van tijd, wanneer zij ouder en volwassener worden, begint dat te frustreren. Gedurende het verhaal komt er steeds meer aan het licht over Jude zijn jeugd en stapelt de ellende zich alleen nog maar meer op. Dit heeft een deprimerende uitwerking, niet alleen op de personages maar ook op de lezers. Jude is onwijs geliefd door iedereen om hem heen maar de zelfhaat is het gehele boek zeer sterk aanwezig.

Je moet voor deze pil echt de tijd nemen, goed voor gaan zitten en bovenal; geduldig zijn. Vooral in het begin is het nog even inkomen. Dat moet uiteraard bij bijna alle boeken maar, omdat dit een vrij lang verhaal is, is de inleiding ook lekker uitgebreid. Je moet ook empathisch zijn anders gaat deze roman irriteren en erg lang duren. Bij mij werden de woorden: ”het spijt me” en ”sorry” wel een irritatiepuntje. Het gehele boek gaat namelijk over een persoon die heel erg met zichzelf in de knoop zit en een traumatische jeugd heeft ervaren. Toch is het zeker 1 van de mooiste romans die ik tot dusverre heb gelezen en het heeft veel indruk op me gemaakt. Al vraag je je aan het einde wel af; hoe kan zo een klein leven zo ongelooflijk klote zijn… Ik was verdrietig en opgelucht tegelijk toen ik het boek uit had.


Achterkant van het boek

Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.

1 reactie op Een klein leven – Hanya Yanagihara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.