Waargebeurd en confronterend echte mannen

Waardering: 7.1
Aantal pagina’s: 186

Wat een aangrijpend verhaal van Maria Mosterd. Alles is vanuit haar oogpunt omschreven als een soort van dagboek. Je kan je soms niet voorstellen dat dit alles waargebeurd is, en dat het allemaal begint wanneer ze nog maar 12 is! Er zijn speculaties geweest (Peter R. de Vries zat er o.a. bovenop) of alles in het boek wel werkelijk is gebeurd of dat er delen verzonnen zijn. Haar pooier wilde zelfs nog dat ze haar excuses zou aanbieden voor bepaalde verzonnen delen uit het boek. Ik heb zoiets van… Moet jij je excuses niet aanbieden… Knap van Maria dat ze het met de wereld heeft gedeeld.

Het boek gaat over de 4 jaar dat Maria in handen was van een loverboy. Vanaf haar 12e tot haar 16e moest ze seks hebben met mannen, gebruikte ze al drugs en moest op een gegeven moment ook andere klusjes doen zoals pakketjes bezorgen en nieuwe meisjes regelen. Wanneer Maria eindelijk uit het wereldjes weet te komen met hulp van buitenaf en in India belandt, besluit ze haar verhaal op papier te zetten.

Door de manier waarop het is geschreven kun je je goed inleven in Maria. Uiteraard dacht ik vaak bij mezelf; ‘dat had ik nooit gedaan’ maar ik ben ook geen 12 meer, kom uit een andere omgeving en uit een ander gezin. Je kunt dus niet oordelen over Maria haar beslissingen. Ze raakte eindelijk echt verslaafd aan haar pooier en dat is natuurlijk juist wat er gebeurt bij loverboys. Ik had soms alleen wel het idee dat dit meisje van jongs af aan al niet op haar mondje was gevallen want ze belandt maar al te vaak in gevechten en ruzies. Al met al is het een heel heftig verhaal en daardoor leest het snel weg. Er is een audioversie maar die raad ik niet aan omdat de vrouw die voorleest, dit niet bepaald goed doet… Ik geef het boek geen heel hoog cijfer omdat het te simpel is geschreven en het dus te obvious is dat het niet door een professionele schrijfster is geschreven. Logisch, maar toch stoorde me dat best wel.


Achterkant van het boek

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel gewoon meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland, en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria’s fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.