Waardering: 8.9 
Aantal pagina’s: 397

Een boek dat ik al veel eerder had moeten lezen en in geen boekenblog mag ontbreken. Ik schaam me bijna dat ik ook nog nooit de ”Vliegeraar” van Hosseini heb gelezen maar dat zal zeker snel gebeuren. Het is een boek dat je raakt en er gebeuren dingen in die je je bijna niet kan of wilt voorstellen; dat dit voorkomt in onze wereld. Dat mensen er in andere landen en religies er zo een andere denkwijze op nahouden en ook denken dat zij ”het juiste” doen. Het verhaal is immers gebaseerd op feiten. Het speelt zich af in Afghanistan en begint in het heden, daarna komen er zowel stukken uit het verleden als stukken uit de toekomst voor. Hosseini neemt je mee in een droevig verhaal over vrouwenmishandeling, uithuwelijking, oneerlijkheid en ook de oorlog van Afghanistan komt aan bod.

In ”Duizend schitterende zonnen” wordt in de eerste instantie het verhaal beschreven van Mariam. Nadat haar moeder zelfmoord pleegt en zij alle vertrouwen heeft in de liefde van haar vader wordt dit onmiddellijk afgestraft. Hij huwelijkt haar uit aan een niet bepaald aantrekkelijker en veel oudere schoenmaker Racheed. Bij hem is ze gedwongen om het huishouden te doen en voor hem te verzorgen. Als ze net met elkaar zijn getrouwd is hij nog enigszins lief tegen haar maar naarmate de jaren verstrijken wordt hij steeds razender, mede omdat zij hem niet het kind kan schenken waar hij zo naar verlangd. Daarna loopt het verhaal over in dat van Laila; Racheed’s tweede vrouw. In eerste instantie moet vooral Mariam niks van Laila hebben maar langzaam ontstaat er een band tussen de twee vrouwen.

Een boek om niet snel te vergeten en het heeft mij aangezet om meer te willen lezen van deze schrijver. Liever niet alle boeken achter elkaar want ze zijn toch wel zwaar en aangrijpend. Ik had deze mooie roman zo uit, het spreekt tot de verbeelding omdat de personages goed worden omschreven. Gelukkig is er na 9-11 het een en ander veranderd in Afghanistan en hebben de vrouwen meer rechten gekregen. Ook dit is mooi terug te lezen in het boek maar vaak gaan grote veranderingen in landen moeizaam en dat is ook hier het geval.
Geen moment is saai, een ware page-turner!


Achterkant van het boek

De ongeschoolde Mariam is vijftien wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan de dertig jaar oudere schoenverkoper Rasheed in Kabul. Jaren later moet zij de beeldschone en slimme Laila naast zich dulden, die door Rasheed na een raketaanval uit het puin is gered. Rasheed neemt Laila in huis in de hoop dat zij hem de zoon zal schenken die Mariam hem niet kan geven.
In eerste instantie overheersen tussen de twee vrouwen gevoelens van achterdocht en jaloezie, maar door de tirannieke houding van Rasheed ontstaat er langzamerhand een innige vriendschap. Samen zetten Mariam en Laila alles op alles om te overleven in de eindeloze oorlog van Afghanistan, die voor hen ook binnenshuis woedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.