Verontrustend met een harde kerncirkel

Waardering: 7.7
Aantal pagina’s: 344

Dit boek wilde ik al een hele tijd lezen nadat ik het in ”De wereld draait door” had gezien en het werd gekozen tot boek van de maand. Wat als social media de wereld over zou nemen en alles transparant zou worden. Dat is waar De cirkel over gaat.
Alles openbaar maken is een eng idee en dit boek heeft me dan ook een aantal keer de kriebels gegeven.

Het begint erg leuk en positief, het bedrijf (waar het allemaal om draait) en het hoofdpersonage (Mae) worden gelijk duidelijk voorgesteld waardoor je er meteen helemaal in zit. Alles lijkt zo geweldig in het begin en ik kreeg er zelfs een beetje een Harry Potter gevoel bij; een nieuw soort wereld waar je graag bij wilt horen maar je weet dat er iets staat te gebeuren dat niet zo rooskleurig is.
Mae is een ”newbie” in het bedrijf maar is natuurlijk meteen al een uitblinker, ze krijgt steeds meer verantwoordelijkheden want ze moet niet alleen met haar werk bezig zijn maar ook haar sociale contacten intensief onderhouden behoort tot de taken.
Je moet wel wat inlevingsvermogen hebben bij dit boek omdat er soms zó overdreven wordt gereageerd dat het een beetje gaat irriteren. Bij Mae gaat het ook allemaal iets te snel; ze komt over als iemand die houdt van haar vrijheid en van haar familie maar er komt een punt in het boek waar ze daar, naar mijn mening, te gemakkelijk afstand van doet.

Ik ging snel door het boek heen, er zijn ook maar drie hoofdstukken waardoor je bijna wordt gedwongen verder te lezen. Ik had soms wel wat moeite met de langdradige omschrijvingen die voorkomen en de humor die wat kinderlijk is.
Eggers brengt met dit boek een zeer duidelijke en verontrustende boodschap over dat je echt aan het denken zet omdat het zo dichtbij de werkelijkheid komt. Het einde is dan ook schokkend.


Achterkant van het boek

Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.